Pojawił się nowy Kernel: 5.5.0-050500-generic (w debianowych dystro już stable)
Może w testowych wydaniach, bo w stabilnych na pewno jeszcze nie. Zresztą jeśli już mówić o pierwszeństwie w najnowszych kernelach to wydaje mi się, że jako pierwsze pojawiają się one w Archu i jego pochodnych (w tym Manjaro), i w innych dystrybucjach opartych o rolling release. Debian i jego pochodne, jako że opierają się na zupełnie innym modelu, dostaną ten kernel znacznie później.
@lcoyote podaj źródło swoich informacji, bez tego nie podejmuję dyskusji.
Czytam kilka razy… i tak się zastanawiam cóż poeta miał na myśli?
To, że wyszedł kernel 5.5 jest zrozumiałe… reszta zupełnie nie
Przy tego typu postach warto podać jakiegoś linka.
Tutaj opis dotyczący najważniejszych nowości:
Jako jednego z trzech Linux używam Minta 19.3 i tam mam właśnie używany najnowszy kernel.
i dodatkowo w terminalu
@lcoyote widzę, że korzystasz z Ukuu, jednak pamiętaj, że są to bardzo wczesne, testowe wersje, które instalujesz na własną odpowiedzialność. Tutaj wytłumaczenie dlaczego nie jest to wskazane. W twoim przypadku na Mincie to nie jest stabilny kernel tylko jego pierwsza testowa wersja. Jeśli już mamy się ścigać o to gdzie ten kernel pojawił się pierwszy to w Manjaro już od jakiegoś czasu można było testować wersję RC dostarczaną przez deweloperów systemu i dostępną z poziomu ustawień systemowych bez kombinowania z zewnętrznymi repozytoriami i programami
EDIT: Myślę, że następne takie “newsy” będę usuwać, skoro dotyczą testowych kerneli Linux Mint i nie są powiązane w żaden sposób z Manjaro. Myślę też, że nie ma większego sensu ogłaszać wydania każdego kernela, wystarczą tylko informacje o wersjach LTS z krótkim opisem nowych funkcji i/lub odesłaniem do artykułu na ten temat.