Dzień dobry
Wyświetla się Manjaro boot manager klikam w linkus Manjaro. I nic się nie wyświetla czarny ekran. Mogę wejść do terminala.
Pozdrawiam
Dzień dobry
Wyświetla się Manjaro boot manager klikam w linkus Manjaro. I nic się nie wyświetla czarny ekran. Mogę wejść do terminala.
Pozdrawiam
Skoro możesz to w takim razie sprawdź logi w poszukiwaniu błędów
journalctl -b -p 3
zapodaj je tutaj oraz informacje o systemie, wklej wynik tego polecenia
inxi -Fazy
Korzystając z pierwszej komendy wyświetla mi się
probe with driver hid-generic failed with error -22
Failed to find module ‘nuidia’
Failed to find module ‘nuidia-drm’
Failed to find module ‘nuidia-uvm’
bgscan simple Failed to enable signal strength monitoring
Failed to read display number from pipe
Could not start Display server on ut 2
Co do informacji o systemie to mam tylko to co wskakuje jako drugie i zajmuje cały terminala bo nie mogę przewinąć na górę. Próbowałem wszystkie i nic nie działa. A to informacje z tego co widzę
.chip-ID: 10ec: 8178 class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac:
Info: services: NetworkManager, systemd-timesyncd, wpa_supplicant
Drives:
Local Storage: total: 1.38 TiB used: 48.6 GiB (3.5%)
SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: GOODRAM model: SSDPR-CX400-512-62 size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: SSD serial: fw-rev: 61.5 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital model: WD10EARS-00Y5B1 size: 931.51 GIB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
tech: N/A serial: fw-rev: 0480 scheme: GPT
Partition:
ID-1: raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 48.6 GiB (10.2%) fs: btrfs deu: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 664 KiB (0.2%) fs: ufat deu: /dev/sda1 maj-min: 8:1 ID-3: home raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 48.6 GiB (10.2%) fs: btrfs deu: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 476.64 GIB size: 476.64 GiB (100.00%) used: 48.6 GiB (10.2%) fs: btrfs deu: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap: Alert: No swap data was found.
Sensors:
Systen Temperatures: cpu: 26.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Memory: total: 16 GiB available: 15.53 GiB used: 552.2 MiB (3.5%)
Processes: 157 Power: uptine: 20m states: freeze,mem,disk suspend: deep avail: szidle wakeups: hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
suspend, test_resume image: 6.16 GIB Init: systemd : 258
default: graphical tool: systemctl
Packages: 1412 pm: pacman pkgs: 1396 libs: 459 tools: pkgs: 16 Compilers: gcc: 15.2.1 Shell: Zsh (login) pamac pn: flatpak : 5.9 running-in: tty 4
Prawdopodobnie coś jest nie tak ze sterownikami od karty graficznej.
Być może na tej stronie znajdziesz rozwiązanie problemu: https://wiki.manjaro.org/index.php/Configure_Graphics_Cards
@Jasiooo Czy instalację przeprowadzałeś z użyciem opcji zamkniętego sterownika? Właściwie nie powinno to w ogóle wystartować, jakby coś było nie tak, ale…
Domyślam się, że chodzi o nvidię i że jesteś posiadaczem karty z serii GTX 10xx lub GTX 9xx – zła wiadomość jest taka, że Nvidia porzuciła wsparcie dla tych kart, co pociągnęło za sobą pewne konsekwencje i zmiany w pakietach.
Zainstaluj i uruchom nvidia-driver-assistant – programik wykryje jaką masz kartę i jakie sterowniki powinieneś do niej zainstalować i poinstruuje cię co zrobić:
sudo pacman -Sy nvidia-driver-assistant
nvidia-driver-assistant
I rada na przyszłość – czytać ogłoszenia o aktualizacjach, bo temat był znany, a team Manjaro zawczasu przygotował na tą okoliczność powyższe rozwiązanie.
Dziękuję za pomoc udało mi się naprawić