Ponieważ znalazłem styl Mint-X
, który od biedy, przejściowo może być i widzę, że gtk3-engines-xfce
jest nie tylko w Debianie, ale i w Centos, mam nadzieję, że w końcu trafi także pod strzechę Archa. A żeby bezczynnie nie czekać, napisałem już w tej sprawie do maintainera tego pakietu. Dam znać, gdy się czegoś dowiem.
Edit:
Porównałem jeszcze te pakiety gtk3-engines-xfce
i okazało się, że pakiet .rpm - v.3.2.0-2 jest starszy (z 2015r.) niż pakiet .deb - v.3.2.0-4 (z 2018r.)
Porównane pliki stylów wydają się być identyczne.
Natomiast różne są silniki stylów i ich położenie. A że w paczce .rpm były style GTK2 i GTK3, więc wyszło (po porównaniu z pakietem GTK2 z Manajro), że jest tu taka sama struktura katalogów.
Idąc tym tropem, przerzuciłem silnik stylów do /usr/lib64/gtk-3.0/3.0.0/theming-engines/libxfce.so
.
Choć wydaje mi się, że tak powinno to finalnie wyglądać, to jednak nie poprawiło to działania stylów Xfce-*
. Nawet próba użycia starszej wersji silnika (z .rpm) nie pomogła. Prawdopodobnie problem leży w braku wymaganych przez obce paczki zależności.
Zatem pozostaje mi już tylko czekać na działanie maintainera z Archa.
Edit2:
Spróbowałem jeszcze jednego.
Za pomocą debtap
(z AUR) przerobiłem paczkę debianową na .xz, chcąc zobaczyć, jakie zależności będą widoczne w .PKGINFO (będące odpowiednikami zależności wymienionych w pliku .deb). Okazało się, że posiadam zainstalowane wszystkie zależności:
depend = atk>=1.12.4
depend = cairo>=1.10.0
depend = desktop-file-utils
depend = gdk-pixbuf2>=2.22.0
depend = glib2>=2.37.3
depend = gtk3>=3.0.0
depend = hicolor-icon-theme
Struktura katalogów była, taka jak w .deb (trochę inna niż w Manjaro dla GTK2).
Zatem zainstalowałem lokalną paczkę. Niestety, bez zmian (nawet gdy zmieniłem położenie silnika stylów na /usr/lib64/gtk-3.0/3.0.0/theming-engines/libxfce.so
).
Po tych wszystkich podejściach, zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem nie ma jakiego konfliktu pomiędzy Xfce a stylami Xfce-*
dla GTK3 (co zasygnalizował wcześniej @Tomek).
Dlatego proszę, jeśli ktoś posiada jakąś debianową dystrybucję, aby spróbował zainstalować gtk3-engines-xfce_3.2.0-4_amd64.deb, wybrał roboczo styl z grupy Xfce i zobaczył, czy też są tam te problemy, które pokazałem na rysunku w poście #20.
Edit3
Polecam bardzo dobrą stronę, z dużo ilością stylów (, o niebo większą, od tej dostępnej w systemie), skąd pobrałem styl funkcjonalnie w pełni odpowiadający Xfce-kolors (estetyka trochę gorsza, ale to drugorzędna sprawa).
Style i ikonki nie tylko dla Xfce.