Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem początkujuącym użytkownikiem Manjaro, a co za tym idzie, prosiłbym o w miarę łopatoligiczne podejście do tłumaczenia.
Kilka dni temu, popełniłem mały błąd, dokonałem formatu systemu. System postawiłem na świeżo i teoretycznie, wszystko działało poprawnie, ale w momencie kiedy chciałem wrócić do rozgrywki w Morrowinda (OpenMW) doświadczyłem drastycznej róznicy w wydajnośći. Z stałych 60fps, przy odpalonym Vsync, natywnej rozdzielczośći - otrzymałem 5fps-30fps. Podobnie sprawa się ma w przypadku SWGemu, poprzedndnie, stałe 30fps - zamieniło się w 5fps-30fps, które skacze, niczym mała żabka. Poniżej zamieszczam przydatne informacje :
Karmel - 4.19.56- 1-Manjaro
CPU - Intel Core i5-4440 3.10GHz
GPU - Intel HD 4600
Zdaję sobię sprawę, że potrzebne będą dodatkowe informacje, ale nie jestem pewien które, a więc prosiłbym o ewentualnie wskazówki.
Tak, wcześniej było Manjaro z Xfce, które jest również teraz. Odnośnie sterowników nie jestem pewny, wcześniej tego nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że były to raczej te same - Nic nie zmieniałem w systemie, ani teraz, ani wcześniej, były to identyczne instalacje.
> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
NAME VERSION FREEDRIVER TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-linux 2018.05.04 true PCI
Warning: No installed USB configs!
Nie wiem czy i/lub jak objawia się podwójna karta graficzna, w sytuacji braku prawidłowych sterowników, dlatego zapytam, czy coś Ci na ten temat wiadomo, czy masz na pokładzie jedną, czy dwie karty graficzne?
(nawiasem … nie stawia się systemu na nowo, z powodu małego błędu)
Posiadam jedynie zintegrowany układ graficzny, ww. Intel HD 4600.
Małym błędem było sformatowanie niewłaściwiego dysku, czyste rozkojarzenie.
@LinGruby
Nie bardzo wiem, jak odnieść się, do Twojej wypowiedzi. Wykonałem to co wskazałeś, ale jedyny skutek, jedyny który zauważyłem, to dłuższe uruchomienie. Wyświetlnie GRUB w trakcie uruchamiania, a także informacja o hibernacji, ale nie jestem w stanie więcej powiedzieć - zbyt szybko znikało.
Jest też możliwość wyłączenia tych wszystkich zabezpieczeń przed Spectre i Meltdown, ale odradzam i zrobiłbym to tylko wtedy gdy używasz tego komputera tylko do grania i niczego więcej. Zresztą patrząc na to, że jeszcze niedawno było dobrze przyczyna w 99% leży gdzieś indziej.
Niestety zawsze używałem hybryd, więc też nie orientuję się w sterownikach intela, ale zakładam, że własnościowe istnieją, bo nikt nic nie wspomina ani nie rajcuje się open sourceowymi sterownikami w przeciwieństwie do AMD, ale mogę być w błędzie.
W ostateczności, mhwd poda, że nie ma nic do instalowania, więc nie zaszkodzi spróbować.
no to to już każdy sam sprawdzić co robi poszczególna opcja, wybacz wiem że to forum ale temat nie tyczy się żadnego poradnika ( w poradniku można acz nawet należy wytłumaczyć co dana opcja robi )
no ale teraz każdy czeka na gotowca etc. itp. ( a jak takiego nie dostanie możesz zebrać zje… )
już to przerabiałem, a każdy myślący user powinien zrobić kopie i po ewentualnych zmianach jak efekt nie został osiągnięty to powinien przywrócić stan przed zmianami itp.
jedyna opcja coby sterowniki zaszyte w kernelu działały poprawnie należy do /etc/X11/xorg.conf.d/
dodać 20-intel.conf o zawartości