Mam pytanie, czy da się całkowicie usunąć domyślnie zainstalowany schowek? Jest do kitu. Idea schowka powinna się opierać na historii kopiowanych tekstów, a tu jest niewiadomo co.
Problem jest złożony, bo chciałem korzystać z “ClipIt”. Zainstalowałem go, jednak się nie pojawia się w trayu, mimo umieszczenia go w Autostarcie, w ogóle nie mogę go uruchomić.
Całkowicie usunąć się go nie da, ale można go wyłączyć. Zanim jednak to zrobisz, polecam zapoznać się z ustawieniami (prawoklik na ikonce). Wyłączysz go przez ustawienia tacki systemowej (prawoklik na ikonce rozwijającej tackę). ClipIt
nie działa i raczej nie będzie działał, bo jest to aplikacja GTK (chociaż proces w managerze zadań się pojawia). Jeśli szukasz alternatyw, to polecam CopyQ
, prawdziwy kombajn wśród schowków z mnóstwem ustawień – poeksperymentuj i znadź idealną dla siebie konfigurację.
@Tomek, wnoszę z kontekstu, że @anon27248851 szuka czegoś lekkiego, a nie kombajnu. Zaproponuj jakieś minimalne rozwiązanie dla KDE.
Z minimalistycznych schowków dla KDE znam jedynie Klipper
(domyślny schowek) oraz qlipper
(AUR), jednak mimo wszystko uważam, że CopyQ
jest lepszą propozycją za sprawą konfigurowalności.
Jak się nie znasz to po co piszesz? Gtk+ to tylko biblioteka programistyczna, na jakiej podstawie ma niby nie działać?
Biblioteka programistyczna – plik dostarczający podprogramy, dane oraz typy danych które mogą zostać wykorzystane z poziomu kodu źródłowego programu. Użycie bibliotek to sposób na ponowne wykorzystanie tego samego kodu.`
Wszyscy rodzimy się głupimi, żyjemy jak głupcy i jako tacy umieramy, więc @ppp666 pohamuj swoje opinie, bo również podpadasz pod wszystkich.
KDE jest rozbudowanym i ‘kompletnym’ środowiskiem, więc nie zdziwiłbym się, gdyby jakieś oprogramowanie nie działało w nim (lub działało nieprawidłowo), tylko dlatego, że zbudowane jest o biblioteki GTK. Choć przydało by się, gdybyś @Tomek doprecyzował temat, aby nie było niedomówień.
opinie to ty TYLKO wyrazasz “nie zdziwiłbym się, gdyby jakieś oprogramowanie nie działało w nim”
to nie zadna moja opienia a fakt mimo ze to wikipedia to chyba nikt tego niepodwaza coto bibloteka programistyczna
niektorzy umieja logicznie myslec i umieraja madrzejsi niz sie urodzili
Refleksję na temat życia pominę, aby nie rozwijać OT.
Co do KDE i GTK, to nie czepiam się definicji, czy zasady jako takiej, tylko tego, że technicznie jest, to możliwe i nie było by niczym szczególnym (choć nagannym). Jeżeli temat jest dla kogoś bolesny lub uważa go za ważny, to proszę o nowy wątek.
Mogę tylko podejrzewać, ale prawdopodobnie chodzi o to, że ClipIt
i niektóre aplikacje GTK wykorzystują stary system powiadomień (xembed), który w aktualnej Plasmie jest niewspierany, zamiast tego wprowadzono nową specyfikację System Notifier. Biję się w pierś i przyznaję, że trochę uprościłem temat. Te aplikacje GTK, które wspierają System Notifier będą działać bezproblemowo w trayu.
EDIT: Dla zainteresowanych artykuł w temacie.
Moim zdaniem wyjaśnienie jest wyczerpujące, jak na temat tego wątku. Zawsze (dla dociekliwych) można podążyć za link’iem lub utworzyć nowy wpis.
Wybór padł na CopyQ
(rzecz dziwna, bo systemowy schowek nazywa się identycznie).
Dzięki