Witam.
Do niedawna jeszcze działały stery 470, a teraz nie działa nic. Gdy wgram sterowniki czy to 525 czy 470 po wpisaniu hasła systemowego wyskakuje ono zpowrotem. Co jest nie tak? 1050 już nie są wspierane?
Co to znaczy, że nie działa nic? Komputer się nie włącza? Czy może po prostu pokazuje samą konsolę?
Rozumiem, że ponownie wyskakuje okienko z pytaniem o hasło administratora – najprawdopodobniej podałeś błędne hasło. I co to znaczy wgrasz sterowniki – przez mhwd, z AUR czy jeszcze jakimś innym sposobem?
Są wspierane cały czas, również w najnowszych sterownikach 530.
Nic to znaczy nic ze sterowników własnościowych, które można zainstalować z poziomu ustawień manjaro kde. Czyli tych zaraz pod zakładką jądro/a. Działa jedynie na otwartoźródłowych. Czyli linux driver. Nic z nvidia driver. Hasło wpisuje dokładnie takie jakie jest, czyli poprawne. System dalej sìę nie ładuje.wraca do wpisywania hasła. Nie próbowałem instalowania z konsoli. Wybieram taką dystrybucję, aby jak najmniej z niej korzystać. Używam teraz Kubuntu i tu wszystko działa, jednak chciałbym wrócić do Manjaro z sentymentu.
Napiszę inaczej bo teraz, może to niezrozumiale wyglądać i może wynikać, że ja coś źle robię. Gdy przy instalacji systemu wybiorę aby zainstalowało sterowniki własnościowe (z innych źródeł) to jedynie wyświetla się okno logowania i tyle. Gdy wpisze hasło to na chwilę obraz logowania znika i wraca do logowania.
Tzn., że jak jesteś na wolnych sterownikach to możesz się zalogować a jak na nvidia to nie możesz?
Przejdź do tty Ctrl+Alt+F2
, zaloguj się na konto. Spróbuj uruchomić KDE
Zależnie czy używasz x11
startplasma-x11
czy waylandastartplasma-wayland
.
Dokładnie tak.
Ja nie wiem czego używam, a raczej czego co używa bo jak napisałem, nawet po instalacji tak się robi, gdy wybiorę stery własnościowe. Chciałbym aby po instalacji wszystko działało, a nie działa.
Proszę o jakieś szersze instrukcje bo muszę znowu instalować system, a jak nie zadziała to znowu wracać na inny. Te komendy (kombinacje klawiszy) mam wpisać w trakcie rozruchu? Logować mam się przez konsolę czy jak? I jak potem uruchomić to KDE?
Ok. Zmiana przy logowaniu na x11 z waylanda zadziałała, ale o co chodzi? Co jest nie tak?
Brak dobrej współpracy Wayland vs zamknięty źródłowo sterownik Nvidia, ot co.