Witam. Jestem bardzo początkująca w użytkowaniu manjaro i w zasadzie dość przypadkowo zaczelam go używać. Po prostu: jestem kompletnie zielona i proszę o jak najbardziej łopatologiczne wyjaśnienie i pomoc.
Wygasił mi się ekran laptopa i gdy chciałam ponownie go użyć na ekranie wyświetliła się informacja: failed to start/load save screen backlight. Nie wiem co mam zrobić dalej. Z tego co rozumiem za bardzo zwiększyłam jasność ekranu, ale nie wiem jak to naprawić. Czytałam tematy na forach, po angielsku i na arch ale jestem w temacie tak tępa, że w niczym mi to nie pomogło.
Czy ktoś może mi krok po kroku opisać jak to naprawić? Dzięki.
Co pokazuje systemctl status systemd-backlight@...
– nie podam nazwy całej usługi, bo ona zależy od sprzętu, jaki posiadasz, wciśnij dwa razy Tab, powinna się automatycznie uzupełnić.
Podaj też, co mówią logi na temat tej usługi journalctl -xeu systemd-backlight@...
Na pewno nie jest to spowodowane zbyt dużą jasnością ekranu – o ile w ogóle da się ustawić ekran na zbyt dużą jasność.
Nie mogę nic wpisać. Nie dzialaja żadne klawisze.
Wyświetla: load/save screen backlight brightness of backlight: acpi_video0.
A Ctrl+Alt+f2...f6
działa? Jeśli tak to przełącz się, zaloguj i pokaż, co w logach piszczy.
Jeśli to nie działa to możesz wejść do ustawień Grub i dopisać do parametrów kernela acpi_backlight=vendor
– podczas uruchamiania komputera wciskasz Esc aż pokaże się menu Grub, potem e, szukasz linii zaczynającej się od linux
, dopisujesz acpi_backlight=vendor
, Ctrl+x i patrzysz czy działa. Jeśli tak to następnym krokiem będzie dodanie tego wpisu na stałe w konfigu Grub.
Ostatnią opcją jest sprawdzenie logów z poziomu Live, logi znajdziesz w /var/log/journal
, a otworzysz i sprawdzisz je poleceniem journalctl --file
Działa ctr alt f5, problem jest taki, ze nie mogę się zalogować. Wpisuje login, który wydaje mi się ze jest poprawny ale wyświetla incorrect.
Probowalam zmienić w grubie ale nic się nie pomogło.
A jak sprawdzić logi z poziomu Live? Gdzie dokładnie mam wejść?
Dziękuje za pomoc, ale powoli się poddaje.
Spróbuj jeszcze raz, ale tym razem wyłącz Num Lock
Na partycji, na której jest zainstalowane Manjaro powinien znajdować się katalog /var/log/journal
. Znajdź go.
Co masz na myśli? Co konkretnie zrobiłaś?