Dysk 2,5" SSD SATA3

Witam wszystkich serdecznie,
Przybieram się do zakupu dysku SSD do laptopa Lenovo G585. Z fotek umieszczanych na witrynach widać, że ma on takie samo wejście jak dysk HDD w moim laptku. Pytanie dla wtajemniczonych - 1. Czy można bez problemów wymienić obecny dysk HDD na SSD?

2. Jaki rozmiar wybrać? zamierzam kupić 1TB, bo taki właśnie mam wstawiony obecnie.
3. Jakiego producenta polecacie?

1. Jeśli łącze jest takie samo, to nie widzę problemu z wymianą dysków. Ale tu niech wypowie się ktoś bardziej kompetentny ode mnie.
  2. Rozmiar powinien być odpowiedni do twoich wymagań. Np. ja mam w laptopie SSD o pojemności 240 GB i wykorzystuję z tego max. 100 GB. Przyjrzyj się, ile wykorzystujesz obecnie (i ile planujesz wykorzystać).
  3. Ja mam SanDisk, ale ta kwestia moim zdaniem ma najmniejsze znaczenie. Dysk ma działać, a nie mieć nalepkę konkretnego producenta.
1 polubienie

osobiście mam A-Data SU800 250GB i zero problemów a stosunek ceny do jakość rewelacyjny…

https://www.adata.com/pl/Solid-State-Drives/25/

a i drugi dysk HDD Seagate ST500LT012-1DG142 500GB - zamiast CD-Rom

Ja również mam dysk SSD ADATA SU800 256GB w moim laptopie Lenovo. Oczywiście jestem bardzo zadowolony, bo po prostu jest to bardzo dobry i tani dysk.

to nie srajfon ze robi zlosliwie niepasujace podlacza :rofl:

@tomek

Ja mam SanDisk, ale ta kwestia moim zdaniem ma najmniejsze znaczenie. Dysk ma działać, a nie mieć nalepkę konkretnego producenta.

na polski rynek i tak ida te najgorsze … ze smietnika :rofl:

Miałam HDD 1TB i bez problemów wymieniłam na SSD 240 GB (więcej, na chwilę obecną nie potrzebuje).
O pojemności dysku sam musisz zadecydować.
Co do producenta, ja wybrałam SanDisk. Jestem zadowolona.

Wymieniaj, nie zastanawiaj się. Warto jednakowoż sprawdzić, czy dany dysk będzie obsługiwał TRIM pod Linuksem. Któreś zamzungi z serii EVO były “blacklistowane” na poziomie ładowania modułów bo coś się tam sypało i utrata danych była wręcz nieunikniona.
Jeśli chodzi o pojemność to ja się ustawiam mniej więcej po środku (matematyk ze mnie żaden zatem ten "Środek nie koniecznie może być w środku) i uważam, że 500 GB to dobra pojemność. Można wyrwać przyzwoitego GoodRAM’a 512 GB poniżej 200 PLN
Trochę problemów sprawia TRIM (w/g mnie konieczny do utrzymania SSD w formie przez długi czas) Najlepiej jest trymowć dysk raz na tydzień, dwa - w zależności od intensywności zapisu. Jeśli na dodatek zdecydujeśż się na szyfrowanie partycji robiąc ją na LUKS trzeba wyłączyć continuos TRIM w fstab i cryptab oraz dopisać do grubego jedną linijkę. Jak szyfrujesz partycję dm_crpt (pod LUKS) z automatu wyłącza Ci się TRIM - jakieś haxiory się dopatrzyły, że po trymowaniu można oczywiście wiedząc gdzie szukać całe śmietnisko naszych teoretycznie skasowanych danych. Dla przeciętnego usera nie ma to większego znaczenia, bo to możliwość wejrzenia w nasze niby nie byłe już dane to raczej for forensics , Tak czy owak polecałbym szyfrowanie dysku mimo pewnej straty osiągów (kilka %). Nie ważne, co tam trzymasz, nie musisz się tym dzielić z całym światem. Taka moja filozofia.

BTW możesz sobie podpiąć dysk zewnętrzny czy to w stacji dokującej czy przez USB i tam trzymać obfite objętościowo dane jak filmy czy jakieś zawodowe projekty (którymi mogą być oczywiście filmy :slight_smile: )

Dysk ma interface SATA, więc można go podłączyć do złącza SATA. Dyski SSD ze złączem SATA mają osiągi ograniczone do parametrów oferowanych przez standard SATA, ale i tak zwiększenie prędkości będzie przerażające. Sprawdziłbym jednak, czy w tym sprzęcie można zamontować SSD z szybszym interface’m, np. M.2 .
Obecny dysk talerzowy możesz:

• zostawić jako drugi (jeżeli jest możliwość zamontowania dwóch napędów lub jeden na M2, na przykład, a drugi SATA);
  • zamontować do zewnętrznej obudowy USB i potraktować jako magazyn rzeczy drugiej potrzeby lub/i dysk backup’owy.

EDIT-20191127-2052 … no i rzecz jasna, zawsze trzeba mieć w tyle głowy różne ‘gratisy’, którymi producenci sprzętu i oprogramowania raczą, coraz częściej, swoich klientów:

Kurczę , jak masz namiar na 512 GB poniżej 200 zeta daj znać …ja jeszcze nie znalazłem…a szukam namiętnie…widać nieefektywnie… :wink:

No niestety na razie nie widzę. I chyba nie zanosi się na zmianę w dół, prognozy wskazują na wzrost ceny pamięci NAND. Za swojego GoodRam’a CX400 512 GB SATA III dałem w lipcu ub. r. 199 PLN. Teraz kosztuje 299. Fakt, była jakaś promocja ale i tak wyjściowo w 2019 był tańszy niż teraz. Zobacz historię ceny TU.