Długość życia instalacji Manjaro

Hej
Zastanawiam się nad postawieniem Manjaro, w miejsce Fedory na moim najmłodszym notebooku. Do tej pory powstrzymywała mnie jedna „rzecz”. Mianowicie, Manjaro to dystrybucja ciągła, z częstymi aktualizacjami, które to jak słyszałem z czasem psują system. Mam do Was pytanie, czy instalacja z Manjaro wytrzyma 1.5 – 2 lat ? Tak, słyszałem o „wiecznym Arch’u” ze sklonowanym własnym repozytorium. Jednak to u mnie się nie sprawdzi, gdyż posiadam własne repo, które co jakiś czas aktualizuje.

Pozdrawiam

ps. Mam nadzieję że nikogo nie obudziłem :wink:

Spokojnie wytrzyma. W moim przypadku system żyje tyle, co sprzęt. Na poprzednim było to jakieś 5 lat - od momentu odkrycia dystrybucji aż do wymiany sprzętu. Obecny ma już prawie 4 lata i ma się bardzo dobrze. Nigdy nie miałem jakichś większych problemów, a jeśli jakieś były to sporadycznie i dało się je rozwiązać dosłownie w 5 minut. Tak naprawdę wszystko zależy od użytkownika - jeśli będzie on dbał o swój system, czytał ogłoszenia o aktualizacjach i wprowadzanych zmianach (bo tak czasem jest wymagana manualna akcja po aktualizacji, ale to może raz, dwa razy w roku) to system długo posłuży i to niezależnie jaką dystrybucję się wybierze :wink:

1 polubienie

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, ale to w nowym wątku.

Potwierdzam.