Witam
W jaki sposób można podejrzeć jakie usługi się uruchamiają podczas startu systemu ?
Pytam bo ostatnio po aktualizacji podczas uruchamiania się systemu lub po nowym uruchomieniu . System długo mi się uruchamia .
Pozdrawiam
Witam
W jaki sposób można podejrzeć jakie usługi się uruchamiają podczas startu systemu ?
Pytam bo ostatnio po aktualizacji podczas uruchamiania się systemu lub po nowym uruchomieniu . System długo mi się uruchamia .
Pozdrawiam
W /etc/default/grub
z linijki GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
usuń quiet
, wykonaj sudo update-grub
restart.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" splash apparmor=1 security=apparmor resume=UUID=0413d305-a50b-40ba-95ae-38b9762c02ff udev.log_priority=3"
Co daje że usune z tej linijki to slowo ?
Tak zrobiłem ale dalej mam tak ze podczas uruchamiania systemu widze to co na zdjeciu
Czy zrobiłeś sudo update-grub
? Usunięcie quiet daje to, że będą wyświetlane wiadomości tekstowe postępu bootowania.
Podczas instalacji systemu tego zaznaczyłem ze plik wymiany (swap) ma być z hibernacja .
Czy to może generować błędy przy uruchomieniu systemu lub jego ponownego uruchomianiu ?
Nie. To może mieć jedynie wpływ na proces hibernacji. Uzupełniając wypowiedź kolegi czasami samo usunięcie quiet
z GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
może nie wystarczyć, gdyż komunikaty z rozruchu pojawią się wtedy gdy wystąpi jakiś błąd. Aby komunikaty pojawiały się zawsze trzeba usunąć również splash
.
Skoro przy starcie komputera nie ma żadnych błędów to znaczy, że coś po prostu długo mieli warto sprawdzić jakie usługi mogą za to odpowiadać. Podaj wynik systemd-analyze blame
A co sadzisz o tym co tu napisali ?
Po usunięciu jeszcze splash pokazało mi się jeszcze coś takiego po starcie system i jego ponowym uruchomieni czy to dobrze ?
Wyniki systemd-analyze
wyglądają ok, tak samo logi systemowe po ponownym uruchomieniu (i tak to było oczekiwane, to efekt usunięcia quiet splash
z configu grub). Nie bardzo wiem, gdzie tu widzisz problem – czasom nic nie da się zarzucić. A jeśli chodzi o startujące usługi to systemd-analyze
dostarcza ci ładną listę.
Swap w pliku i jako partycja troszkę różnią się konfiguracją. Nie nazwałbym tego problemem. Jeśli chcesz ciągnąć ten wątek to polecałbym założyć nowy temat.