Cześć,
Wczoraj już nie mogłem napisać bo limit przekroczyłem wiadomości
Jedno zrobione ale kolejne padaka czyli DaVinci na RX580 nie można uruchomić ani wersji 16 ani 17. Przekopałem fora i chyba się nie da na tej dystrybucji i z tą kartą. To poważny problem i nie wiem czy da się go rozwiązać. Co ciekawe to Darktable, który też Opencl uwzględnia po zainstalowaniu sterowników i widzi ale DaVinci już nie idzie na tych sterownikach.
Podłamałem się tym trochę bo karty raczej nie będę z tego powodu na NVidia wymieniać.
Wprawdzie z głównego kompa musiałem Linuxa usunąć jako system nr.1 ale wydzieliłem partycję 100GB i z botem EFI postawiłem jako 2 system
Przesiałdłem się też na nowy kernel 511.
Mam jeszcze prośbę bo muszę się uczyć i jakie żródło byś polecił najlepsze ?
Dzięki i pozdrawiam
Wydzieliłem do nowego wątku – na tym forum panuje zasada jeden problem jeden wątek.
Spróbuj tego co proponuje Arch Wiki. Jeśli to nie pomoże (ponoć AMD porzuciło wsparcie dla ROCm dla tej karty – nie mam pojęcia, co to jest, ale być może DaVinci Resolve wymaga tego do działania) to przejrzyj tę dyskusję, a zwłaszcza ostatni post – to odnośnik do poradnika jak włączyć to ponownie, będziesz musiał tylko dostosować komendy do Manjaro.
Jeśli chodzi o naukę Linuksa to polecam po prostu być dociekliwym – szukaj informacji w internecie, przeglądaj Arch Wiki, czytaj blogi linuksowe, przeglądaj fora. I korzystaj z man
oraz --help
.
Tak robię ale początki są zawsze ciężkie
Za jakiś czas będzie już lepiej bo chęci są i może mi się przyda też w mojej pracy bo jakiś serwer może uda się postawić dla swoich klientów pod WordPress i administrować nim
Zobaczymy póki co to wielkie dzięki i czasami pozwolę sobie o coś zapytać żeby Ci za często nie zawracać gitary
Pozdrówki
Cześć,
Mogę postawić VirtualBox jak mam na EFI postawionego Manjaro tzn. na tej samej partycji wydzielonej pod Linux ?
Chcę inne też sobie Distro potestować ale się trochę boje aby mi się nic nie rozjechało.
Powiem Ci, że mnie mocno wciągnął temat
Pozdrówki
VirtualBox’a zawsze możesz ‘postawić’, niezależnie od układu partycji. Potrzebujesz jedynie zasobów, czyli mocy procesora, pamięci operacyjnej i powierzchni dyskowej.
Trzymaj się zasady ‘jeden wątek - jeden temat’, szczególnie że już wcześniej @Tomek grzecznie Cię o to poprosił.