Próbowałem założyć temat na dobreprogramy
- tam pewnie bym prędzej otrzymał pomoc. Jednak nie udało mi się, więc proszę Was o pomoc. Mam pewna rzecz do sprzedania. Gość, jackemily0101@gmail.com oferuje mi 15 000 Euro. Boję się że to nie jakiś wałek. Pozwoliłem sobie użyć translatora. Pisze do mnie:
Aby otrzymać pieniądze na konto, należy postępować zgodnie z instrukcjami PayPal w wiadomości e-mail z potwierdzeniem płatności, aby otrzymać pieniądze na konto. Można również odpowiedzieć na wiadomość e-mail, aby dowiedzieć się, jakie kroki należy podjąć, aby otrzymać pieniądze na konto. Musisz przejść do strony trasnferwise na stronie WWW.TRANSFERWISE.COM i założyć konto za pomocą przelewu i wysłać pieniądze w wysokości 1000 EUR na dane agenta wysyłkowego podane przez PayPal i upewnić się, że wrócisz do PayPal z zrzutem ekranu numer płatności i śledzenia, aby potwierdzić jego ważność i zwolnić wszystkie środki na konto bez dalszego opóźnienia
Pisze również:
yes check your mój-mail -na-powiązany z paypaleml@gmail.com inbox and spam folder
Wchodzę więc w ten spam, a tam dwie wiadomości, takie coś:
16 january 2020 Transaction ID KMM52677017V74030L0KM - Pastebin.com
I chyba interaktywny obrazek, nic nie klikałem, bo nie wiem o co chodzi:
drugi mail w tym spamie wygląda tak:
.```Millones de sitio a su alance
Drogi: moje nazwisko
Nazywam się Richard Wilson. Jestem przedstawicielem PayPal odpowiedzialnym za twoją transakcję z Jacksonem Emily (Jackemily0101@gmail.com).
Jeśli masz pytania dotyczące tej transakcji, dziękuję za tę wiadomość, a ja chętnie pomogę. Dziękujemy za bycie aktywnym dla PayPal i oczekujemy lepszej obsługi w najbliższej przyszłości
.
Nie doceniamy żadnych połączeń z powodu pomocy wielu klientom. Zalecamy, aby wrócić za pośrednictwem tego e-maila, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat tej transakcji.
Informujemy, że ta operacja jest dostępna tylko i może być śledzona i śledzona wyłącznie za pośrednictwem poczty e-mail, więc odpowiedz nam, jeśli masz pytania dotyczące transakcji, a nie telefonicznie.
image.png
Pytania? wyślij wiadomość e-mail na adres: PayPal
Odpowiedz na tę wiadomość. Ta skrzynka pocztowa jest kontrolowana i otrzymasz odpowiedź. Aby uzyskać pomoc, zawsze odpowiedz na tego e-maila, który służy do kontrolowania transakcji między tobą a Jacksonem Emily
Dziękujemy za korzystanie z PayPal
No i znowu interaktywny obrazek:
Pytałem Rosjanina z Moskwy, który pracuje w domu aukcyjnym zajmującym się zabytkami pochodzącymi z Euro Zachodniej. Twierdzi, że to neoklasyczny twór powstały w pierwszej połowie XX wieku, nie wiele warty.
Natomiast londyński dom aukcyjny wycenia przedmiot:
Our initial estimate would be £200-£300 as we believe they are circa 1850, but please do bring in for a valuer to take a closer look.
Natomiast Jacksonem Emily nic się nie tarhgował, od razu zaproponował 15000 Euro.
O co tu chodzi?
Pachnie mi jakimś wałkiem.