Witam czy jest już może łatwiej z ogarięciem sterowników Nvidii w manjaro? Kiedyś próbowałem na lapku i poległem.
Myślę nad instacją manjaro na PC ale nie wiem czy będzie możliwość grania w gry steam/gog
Mój PC
11th Gen Intel(R) Core™ i5-11400F
16gb ramu
RTX5070
Czy jest już łatwiej ogarnąć sterowniki i czy granie na Manjaro jest możliwe? Może inna dystrybucja podobna do Manjaro będzie lepsza. Nie ukrywam że do wszystkiego co mi potrzeba poza graniem Manjaro jest dla mnie w punkt, może po części że nauczyłem się ustawić go pod siebie jest mało zasobożerny i szybki w przeciwieństwie do W11.
Proszę o info i ewentualne propozycje w jakiej dystrybucji szukać szczęścia.
PS. Nie musi być idealnie w grach byle było stabilnie, szybko się włączały. Obecnie gram w W3, POE, CS2, Baldura3, Against the storm.
I to jeszcze jak się nadaje. Jeśli gra nie ma antycheata to z zdecydowaną większością gier nie będzie żadnych problemów. I nie ma większego znaczenia czy to będzie Manjaro czy inna dystrybucja – jedyna różnica będzie w konieczności doinstalowania paru rzeczy – Steam, Heroic, Wine, gamescope itp.
Z Steam nie będzie żadnych problemów, mają klienta na Linuksa, GoG takowego nie posiada (choć słyszałem plotki, że mogą coś szykować w temacie) więc trzeba go zapośredniczyć przez innego klienta – do wyboru jest Lutris, Heroic i pewnie parę innych.
Z prywatnych doświadczeń, od lat gram tylko na Linuksie. I w swojej bibliotece liczącej ponad 200 tytułów nie spotkałem się jeszcze z żadnym którego nie dało się uruchomić, a te z kilka z problemami (i co ciekawe są to same stare tytuły sprzed nastu lat lub więcej) to zazwyczaj problemy typu niedziałające cutscenki – zazwyczaj da się zastosować różne hacki aby jednak zadziałały
To znaczy? Mam wrażenie że tu od zawsze było tak, że przy instalacji systemu wybierasz i potem już tam nie zaglądasz.