Panowie i Panie używam Manjaro od 2 lat na dziesięcioletnim dziadku laptopie i nie miałem żadnych problemów, obecnie zainstalowałem ArchLinux i jestem happy. Czytajcie i jeszcze raz czytajcie, pozdro
W serwisie distrowatch na pierwszym miejscu króluje MX Linux, distro oparte na debianie testing. Tutaj porównanie ze slanta:
https://www.slant.co/versus/2706/22501/~manjaro-linux_vs_mx-linux
Na steamowych wykresach po wybraniu opcji linux only manjaro na drugim miejscu
https://store.steampowered.com/hwsurvey?platform=linux
Czyli wychodzi że popularny w tym segmencie .
Generalnie popularny w zastosowaniach desktop’owych. Przynajmniej, jeżeli chodzi o różnego rodzaju zestawienia, bo nie wiem jak, to wygląda w realnych liczbach bezwzględnych.
Ciekawie jednak jest obserwować rozwój jakiegoś pomysłu - w tym przypadku, od powstania (wtedy jeszcze nie używałem Manjaro - przypadkowo na nie trafiłem, w trakcie poszukiwań interesujących systemów) do teraz, gdy dystrybucja jest używana przez sporą ilość użytkowników i przez wielu komentowana, a niektórzy wróżą jej świetlaną przyszłość.
Tu masz rację , jak 3 lata temu próbowałem pierwszy raz manjaro to była bieda .Aktualnie nie potrzebuję już windowsa , choć i tak jeszcze mnajaro “podpinane” jest pod Archa .
I niech ta ‘podpinka’ pozostanie. Należy trzymać się dobrego i dołożyć do tego własną wartość dodaną. Moim zdaniem, samodzielność na siłę, to jogging po zamarźniętym stawie, na przedwiośniu.
Używajmy, propagujmy, przyczyniajmy się do rozwoju i … obserwujmy.
Ciekawego na jak długo Bo facet chyba dość często zmienia distra, choć nie wykluczone, że osiądzie na dłużej.
akurat przykład Świat Linuxa to zły przykład jak ja bym miał tak zmieniać distra to po 2 razach by mi się znudziło… ale co się nie robi dla istnienia kanału i większych zasięgów…
to już bardziej można przytoczyć tu ZMASLO który montuje teraz na:
Bo ja wiem, każdy używa w taki sposób, w jaki chce i wtedy kiedy chce i mówią o tym na swój sposób i nic nam do tego. Powiem tak, żyje się znacznie zdrowiej i przyjemniej jeśli nie skupia się nadmiernych wysiłków na dociekaniu, dlaczego ktoś robi tak, a nie inaczej – może dla kanału, a może nie. Po prostu tak robi i już
To, co się tutaj liczy to to, że obaj korzystają z Manjaro i o tym mówią
Skubaniec z tego Manjaro
No tak, wszystko zgadza się. Połowa technologicznych problemów ludzkości wynika ze złej jakości, połowa z niechęci do czytania i stosowania się do zapisów w instrukcji obsługi. Pierwszy czynnik w Manjaro jest marginalny (możemy zastanawiać się nad tym, czy poszczególne rozwiązania, są optymalne lub odpowiadają tym lub owym, ale chyba nikomu tutaj nie przyjdzie do głowy werbalizacja podejrzeń o niską jakość), więc większość problemów bierze się z ‘wtórnego analfabetyzmu’, będącego emanacją uczucia obrzydzenia, jakie ludzie odczuwają, na samą myśl o przeczytaniu manual’a lub zadania pytania - przecież wszystko wiedzą i to lepiej.
Czytajmy, uczmy się i wykopujmy same pozytywne znaleziska.
Kilka artykułów nt. Manjaro lub o nie zahaczających:
https://9to5linux.com (Linux news, reviews, tutorials, and more)
Manjaro ARM na Malince:
Granie na Linuksie na przykładzie Manjaro (kolega ma na kanale również kilka innych filmów, które zahaczają o Manjaro):
Obszerny poradnik jak zainstalować Linuxa na przykładzie Manjaro. Ogólnie godny polecenia, choć z paroma rzeczami bym się nie zgodził, parę uzupełnił, część wywalił i trochę dopisał od siebie (czyli wychodzi na to, że w ogóle się nie zgadzam )