Witam.
Mówiąc wprost, chodzi o to, że komputer ciągle mi się zawiesza z niewyjaśnionych przyczyn. Zdarza się to w różnych momentach, najczęściej w trakcie korzystania z przeglądarki (Firefox), ale też komputer łapie zawieche w przypadku innych programów, na przykład Krita (taki Paint dla zaawansowanych). Rysuję, rysuję na spokojnie i nagle tsz … zawiecha, wszystko staje i muszę po raz n-ty naciskać guzik resetu. Albo podczas korzystania ze Steama. Nic w programie przejrzeć nie mogę, bo mija półtorej minuty i cały system się zawiesza (niekiedy powoli, w sensie najpierw przestanie ci działać aplikacja, potem, na przykład przeglądarka i tak dalej aż na myszce kończąc, a niekiedy wszystko na raz staje). Co gorsza zawieszenia niekiedy są bardziej, jakby to opisać … intensywne. O co mi chodzi? Chodzi mi o to, że komputer złapie zawieche raz w pewnym momencie, a po resecie jest względny spokój, a raz to mi się zawiesi, resetuję, zawiesza mi się zaraz po zalogowaniu, resetuję znowu i nagle zawiecha kompa jeszcze zanim zdążę napisać hasło użytkownika. Tak wiem, chore to i absurdalne, ale to jeszcze nic.
Oprócz ciągłych zawieszeń są jeszcze ciągłe błędy, głównie ze strony przeglądarki. Przykładowo, oglądam zwykły filmik na Youtube, mijają trzy minuty filmu i “OCH-TA KARTA ULEGŁA AWARII”, trzeba odświeżać, oglądam, mija minuta, “OCH-TA KARTA ULEGŁA AWARII”, odświeżam, oglądam, mija pięć minut, “FIREFOX CRASH REPORTER”, czy inny ciul i cała przeglądarka mi się wyłącza. Zanim zdołam obejrzeć jeden film to napotykam z pięć takich błędów, nie wspominając o tym, że komputer w takich sytuacjach też się zacina.
Nie tylko o Youtube tu chodzi (choć błędy i zawiechy są tu najczęściej). Przeglądać memów nie za bardzo mogę, bo albo trzeba odświeżać, albo włączyć jeszcze raz, bo wywala całą przeglądarkę, informacji o czymkolwiek żadnych znaleźć nie mogę z tego samego powodu, czy nawet zarejestrować się nie mogę bo error, czy zawiecha. Serio!
Nie uwierzycie państwo. W chwili gdy szukałem na waszym forum rozwiązania mojego problemu musiałem odświeżać i uruchamiać ponownie przeglądarkę chyba z dziesięć razy. Gdy rejestrowałem się do tego forum, błąd wyskoczył mi z osiem razy (plus jedna zawiecha). W chwili gdy to pisałem błąd mi wyskoczył z 7 razy, przeglądarkę wywaliło mi 3 razy i raz komputer mi zrobił zawieche … No kurde, jakby ożył i specjalnie chciał mi zrobić na złość.
Nie wiem skąd to, dlaczego tak się dzieje, ja z komputera worka kartofli nie robiłem, ale wiem, że ten problem był u mnie w chwili gdy miałem wgrane inne dystrybucje (skala problemu była różna). Gdy miałem Linuxa Minta zawiechy i błędy były rzadziej spotykane zarówno w przeglądarce jak i w innych sytuacjach jak granie na steamie, czy wcześniej wspomniana Krita. Później przeniosłem się na Archa to komputer zacinał mi się pół minuty po starcie. Potem przeniosłem się do Maboxa, to z przeglądarki w ogóle się nie dało korzystać, choć o dziwo gry szły elegancko. Teraz jestem tu … w Manjaro … i sytuacja jest podobna co w przypadku Maboxa.
Tak to u mnie wygląda. Szukałem rozwiązania tego problemu gdzie się dało, od góry do dołu i nic nie znalazłem. Czy ktoś z państwa miał już styczność z czymś podobnym i/lub zna rozwiązanie? Z góry dziękuję. I przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chciałem być tak dokładny jak to tylko możliwe.
P.S.: Obecność błędów ortograficznych jest przypadkowa i niezamierzona.