Witam , po długich bataliach z fedorą , wróciłem do manjaro gnome , zainstalowałem wersje minimal , wszystko ładnie pięknie ale gdy uruchamiam terminal zamiast nazwy użytkownika w terminalu jest tylko
~ >>> czy można to zmienić?. Ogólnie to wszystko działa ale po instalacji programu jest to trochę mylące i z przyzwyczajenia czekam po operacji na wyświetlenie nazwy użytkownika .
Trochę to dziwne, bo prompt powinien już być skonfigurowany. Niemniej jednak da się to zmienić w banalnie prosty sposób w pliku .bashrc. W sieci jest mnóstwo poradników na ten temat (np. na wiki Archa), ale jaj polecę to narzędzie – możesz w prosty sposób wyklikać upragniony prompt i skopiować upragniony wynik do .bashrc.
Witaj @Wanyangeri,
Czy możesz pokazać - wkleić wyjście z następujących poleceń:
grep ${USER} /etc/passwd|cut -d: -f7
echo $PS1
Pierwsze pokaże powłokę przypisaną do użytkownika.
Drugie jak jest skonfigurowany prompt.
@napock
Po pierwszym poleceniu nic się nie dzieje , ale widać że coś tam próbuje zostawiłem na 20 minut i nic nie pokazało
Drugie polecenie pokazało : %B%{%}%(4~|%-1~/…/%2~|%~)%u%b >%{%}>%B%(?.%{%}.%{%})>%{%}%b
Wydaje mi się, że jesteś na powłoce zsh i nie wiem dlaczego polecenie @napcok -a nie działa u Ciebie. Spróbuj wykonać polecenie: chsh -s /bin/bash
~ >>> chsh -s /bin/bash [1]
Zmiana powłoki dla aquila.
Hasło:
Powłoka zmieniona.
I się przelogować.
Tak to wygląda przy zsh
PS. Sprawdzić powłokę możesz jeszcze tak: echo "$SHELL"
@aquila dziekuję faktycznie nie pomyślałem o tym , i zdziwiło mnie to że domyślnie jest zsh . Wszystko jest ok , musiałem tylko przywrócić plik bashrc do pierwotnej postaci i bangla
Zsh też można sobie ładnie zrobić, pewnie ręcznie ale ja znalazłem gotowce. Tutaj mamy ten skrypt a tutaj jak wyglądają poszczególne tematy. Trochę off top ale może trzeba by otworzyć temat o zsh: podstawy, pluginy, skórki…? Zamykam. Jak o zsh to nowy wątek proszę.