Cześć Wam! Mabox po wyjściu z uśpienia, nie blokuje ekranu. Tu
jest jak trzeba. Zamknięcie pokrywy też nie powoduje blokady. Czego mi brakuje?
Cześć Wam! Mabox po wyjściu z uśpienia, nie blokuje ekranu. Tu
Mam to samo. Pisałem na forum Maboxa, ale niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi. Nie znalazłem też nic w internecie.
link
Sprawdźcie czy wam zadziała polecenie:
betterlockscreen --suspend
Pięknie uśpiło i zablokowało ekran po wybudzeniu. Chociaż dla mnie bardziej przydatne by było tylko blokowanie ekranu po zamknięciu pokrywy.
[wiini2][~]
==>> betterlockscreen --suspend
[B] Betterlockscreen
[*] Running prelock...
[*] Locking screen...
[*] Running postlock...
Byłoby to eleganckie, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to skonfigurować.
Używam lapka raz na 3 miesiące… i to bez power managera.
Cóż możesz szukać dalej rozwiązania albo wykorzystać to polecenie i jakoś z tym żyć ![]()
Pod Super + x jest ekran “wylogowywania” z możliwością łatwej edycji poleceń które odpala.
Czyli przed zamknięciem pokrywy: super +x, strzałka w dół i Enter.
Żyję z tym od dawna i już się przyzwyczaiłem do skrótu win+l i zamknięcie pokrywy. ![]()
Spróbuj w pliku /etc/systemd/logind.conf odkomentować linijkę #HandleLidSwitch=suspend czyli (wyrzucić krzyżyk). Wtedy powinno być uśpienie po zamknięciu pokrywy. Ty zmień suspend na lock. Przeładuj sudo systemctl restart systemd-logind albo zrestartuj system. Nie wiem czy nie trzeba będzie zrobić to samo z HandleLidSwitchExternalPower musisz popróbować.
PS.
Pełny zestaw możliwych wartości dla HandleLidSwitch i HandleLidSwitchExternalPower jest:ignore, poweroff, reboot, halt, kexec, suspend, hibernate, hybrid-sleep, suspend-then-hibernate, i lock
Dla mnie petarda, tym bardziej, że i nie widać dialogu do wpisania hasła
Dziękuję! @wiini Udało sie Tobie też w końcu otrzymać to co chciałeś?
PS: wciąż nie doceniam możliwości personalizacji systemu, a widać to błąd.
U mnie tak to wygląda, a mimo to nic się nie dzieje (zamienię z ciekawości an lock i sprawdzę).
Edit - Po zmianie na lock bez zmian, czyli nic się nie dzieje,
[Login]
#NAutoVTs=6
#ReserveVT=6
#KillUserProcesses=no
#KillOnlyUsers=
#KillExcludeUsers=root
#InhibitDelayMaxSec=5
#HandlePowerKey=poweroff
#HandleSuspendKey=suspend
#HandleHibernateKey=hibernate
HandleLidSwitch=suspend
HandleLidSwitchExternalPower=suspend
HandleLidSwitchDocked=ignore
#PowerKeyIgnoreInhibited=no
#SuspendKeyIgnoreInhibited=no
#HibernateKeyIgnoreInhibited=no
#LidSwitchIgnoreInhibited=yes
#HoldoffTimeoutSec=30s
#IdleAction=ignore
#IdleActionSec=30min
#RuntimeDirectorySize=10%
#RemoveIPC=yes
#InhibitorsMax=8192
#SessionsMax=8192
Jak pisałem wcześniej przyzwyczaiłem się do skrótu win+l i zamknięcia pokrywy. ![]()
Jeszcze w temacie uśpienia. Zastanawiałem się długi dość czas, dlaczego w trakcie tego stanu, bateria w laptopie leci na łeb na szyję i nie daje rady dotrwać do rana. Ba nawet godziny nie trzyma. Generalnie to trup, ale przeważnie wytrzymuje w uśpieniu nawet dobę. Tlp i jego konfiguracja wedle zaleceń ArchWiki, załatwiło sprawę i teraz pięknie laptop uśpiony, wytrzymuje ile trzeba. Może warto by rozpatrzyć dodanie tlp do nowych wydań?