Błąd aktualizacji zbar

Podczas dzisiejszej aktualizacji wystąpił błąd:

(1/1) sprawdzanie kluczy w bazie                   [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie spójności pakietów               [######################] 100%
(1/1) wczytywanie listy plików                     [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie konfliktów plików                [######################] 100%
błąd:  nie udało się dokonać transakcji (konfliktujące pliki)
zbar: /usr/share/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/zbar.mo występuje w systemie plików (właścicielem jest zbar-gtk)
Wystąpiły błędy, nie zaktualizowano żadnego pakietu.

pomyślałem, że być może ten pakiet nie jest potrzebny więc sprawdziłem co będzie gdy zechcę go odinstalować i:

wiini@wiini-pc ~]$ sudo pacman -R zbar
[sudo] hasło użytkownika wiini: 
sprawdzanie zależności…
błąd:  nie udało się przygotować transakcji (nie udało się rozwiązać zależności)
:: usunięcie zbar uszkodzi zależność 'zbar' wymaganą przez gst-plugins-bad
:: usunięcie zbar uszkodzi zależność 'zbar' wymaganą przez python2-zbar
:: usunięcie zbar uszkodzi zależność 'zbar' wymaganą przez zbar-gtk

to w konsoli przez pacmana, a w pamacu pokazuje:

przerażony tym wszystkim postanowiłem zapytać szanownych forumowiczów co z tym dalej zrobić??

właścicielem pliku jest pakiet zbar-gtk, spróbuj usunąć ten pakiet, a nie zbar.

Tu jest zgłoszenie błędu: FS#66444 : [zbar] [zbar-gtk] 0.23.1-1 has conflicting file zbar.mo

To może lepiej poczekać na rozwiązanie problemu. Zbar-gtk był mi potrzebny do aktualizacji megasync ( bez tego nie chciało się zaaktualizować), a megasync jest mi wręcz niezbędny. Trochę mam stracha, że po odinstalowaniu zbar-gtk przestanie działać megasync.
Dziękuję za odpowiedź.

P.S.
pokombinuję na drugim laptopie i zobaczę czy coś się nie posypie.

Jest to błąd w paczkowaniu, może wkrótce naprawią, ale … “konfliktujący” plik jest zupełnie nieistotny - to plik z tłumaczeniem portugalsko-brazylijskim(?).
Więc spokojnie możesz kombinować z jego nadpisaniem, aby nie musieć się pozbywać paczki zbar-gtk.
Pacman ma opcję --overwrite, pokombinuj.

Może to być coś w ten deseń:

pacman -S zbar --overwrite='/usr/share/locale/*'

No cóż, co fachowiec to fachowiec. Nie kombinowałem tylko przekopiowałem komendę i:

[wiini@wiini-pc ~]$ sudo pacman -S zbar --overwrite='/usr/share/locale/*'
[sudo] hasło użytkownika wiini: 
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...

Pakiety (1) zbar-0.23.1-1

Do zainstalowania:       0,44 MiB
Zmiana po aktualizacji:  0,01 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] 
(1/1) sprawdzanie kluczy w bazie                   [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie spójności pakietów               [######################] 100%
(1/1) wczytywanie listy plików                     [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie konfliktów plików                [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie dostępnego miejsca na dysku      [######################] 100%
:: Przetwarzanie zmian pakietu... 
(1/1) aktualizowanie zbar                          [######################] 100%
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/2) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/2) Reloading system bus configuration...

Wielkie dziękuję. :beer: :beer: :beer:

Aż się muszę wypowiedzieć. Też korzystam z megasync i nigdy nie był mi potrzebny zbar-gtk. Nawet nie mam tego zainstalowanego. Chociaż nie wykluczam, że to może być jakaś zależność potrzebna do działania w środowiskach graficznych opartych o GTK – ja mam Plasmę. Aby nie było dalszych nieporozumień, ja mam to megasync. Po zależnościach zresztą widać, że zbar-gtk nie jest tutaj do niczego potrzebny.

1 polubienie

Nie pamiętam dokładnie, ale chodziło o jakiś lib-coś tam, który po wpisaniu w wyszukiwarkę był właśnie w zbar-gtk więc zainstalowałem zbar-gtk i aktualizacja megasync ruszyła. Szczegółów nie pamiętam więc nie będę w to brnął żeby nie mieszać. Tak czy owak wolę to zachować nawet jeśli coś się w międzyczasie zmieniło i nie jest już potrzebne :slight_smile:

To było w i3wm i być może to był powód.

Fakt, pamiętam, było coś takiego jakiś czas temu. U mnie kazało doinstalować libpdfium :slight_smile:

Tak jak pisze @Tomek zbar-gtk nie jest potrzebny dla megasync, (a używam Xfce) i mam zainstalowany megasync-git.