Bardzo długo mnie tutaj nie było

Cześć Wszystkim. Wróciłem po bardzo długiej nieobecności i jestem zaskoczony pewnymi nowymi cechami Manjaro: grubcustomizer już jest nieobecny w tej dystrybucji i jak ustawić kolejność ładowania kerneli? Dawniej menadżerem pakietów był Octopi, a teraz Pamac. Chciałem zainstalować sobie kernel rt i nie mogę po instalacji nic zrobić. Za każdym razem ładuje się zwykly “fabryczny” kernel. Proszę o wsparcie.

Wykonałeś sudo update-grub ?

Tak, wykonałem. To czynność standardowa.
teraz mam tak: ` 6.12.4-1-MANJARO (linux612)
The following kernels are installed in your system:

• linux612
  • linux611-rt
    `

Grub powinien zapamiętać ostatnio wybrany kernel - do czasu instalacji nowszego (w sensie przy przeskoku z np. 6.12 na 6.13, zwykłe aktualizacje w ramach jednej linii nie powinny zmieniać wyboru)

W menu grub po prostu wybierasz Advanced options > wybrany kernel i od tego momentu domyślnie powinieneś bootować do wybranego kernela. Dodatkowo możesz się upewnić, że w /etc/default/grub masz te linie

GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true

Domyślnie powinny być obecne. Gdybyś z jakiegoś powodu ich nie miał to dodaj/zmień i wykonaj sudo update-grub :wink:

Jeśli korzystasz z btrfs to niestety to nie zadziała, trzeba by pousuwać pozostałe kernele (nie polecam) albo zastąpić grub innym bootloaderem. Ten wątek może w tym pomóc Grub can not remember the last selection - Support - Manjaro Linux Forum

Jest w AUR. (grub-customizer)

Możesz zainstalować discover jeśli jesteś na KDE.

manjaro-settings-manager zainstalujesz dowolny kernel.

Korzystam z btrfs

zainstalowałem w ten sposób, ale się nie ładuje

Wiem, że grub-customizer jest w AUR, ale podobno tworzy jakieś problemy w Manjaro.

Jest, ale w Manjaro on nie działa - kwestia różnic między Archem i Manjaro.

To co mam zrobić, kiedy jestem w btrfs kerrnel rt mi się nie ładuje?

Najprościej, jeśli nie chcesz niczego zmieniać - za każdym razem przy bootowaniu systemu wybierać go w menu grub. A jeśli masz chęci na grzebanie w systemie to wyżej masz link.

Discover do instalacji pakietów? Czy w Manjaro, Discover zapytuje w ogóle o hasło?

Podałem discover jako alternatywę, skoro nie pasuje pamac. Opiekunowie zalecają:

…użycie jedynie Discovera do zarządzania Flatpakami, Snapami oraz Dodatkami.
Opiekunowie Manjaro Linux zamiast tego zalecają używanie narzędzia pacman z wiersza poleceń.

I tak nie pyta o hasło.

1 polubienie