Kupiłem laptopa (Lenovo Ideapad gaming 3). Świeża instalacja Manjaro plus kilka instalacji, które zdążyłem poczynić przez 2 dni. Wczoraj po całym dniu pracy przy kompie wyłączyło się klikanie. Totalny ban na klikanie myszą. Wszystko działało z klawiatury, poruszanie myszą też ok, ale klikania nie było. To samo było na toutchpadzie. Mam zainstalowanego KDE connect i klikanie z aplikacji też nie działało. WTF? To nie wygląda na problem sprzętowy.
A nie wcisnąłeś przypadkiem skrótu wyłączającego touchpad/myszkę? Jeśli się nie mylę niektóre klawiatury mają od tego odpowiedni przycisk lub skrót i po aktywacji objawy są dokładnie takie jak opisujesz.
Możliwe. Na pewno sprawdzałem czy działają różne skróty. Ale nie wydaje mi się, żeby to była reakcja tuż po wciśnięciu skrótu. Jak teraz sprawdzam, to skrót przełączający touchpad działa normalnie. Jesteś pewien, że to te same objawy? Zablokowane klikanie na wszystkich urzadzeniach (mysz przez usb, touchpad, wirtalnie przez aplikację). A może to wina KDE connect? Trochę wariował kursor jak przełączyłem na apkę.
Skoro twierdzisz, że to nie to, to w logach powinieneś być w stanie wypatrzyć co się stało. W każdym razie na podstawie twojego opisu to jedyne co jestem w stanie powiedzieć o przyczynach.