Awaria Plasmy przy próbie wejścia do ustawień pulpitu

Cześć
Jak w temacie. Próbuję wejść do Ustawień pulpitu i w tym momencie całe środowisko graficzne mi się wysypuje, po czym następuje jego restart i ponowne załadowanie. Nijak nie potrafię wejść w ustawienia pulpitu. Czy ktoś coś może poradzić?

Przede wszystkim należy zajrzeć do logów. To nie rozwiąże problemu, ale najprawdopodobniej pozwoli go zidentyfikować i podjąć jakieś dalsze działania. To co musisz to sprowokować awarię i podać logi z jej okresu. Skorzystaj z poniższego polecenia, pamiętaj jednak, żeby zmienić godzinę i datę na moment, w którym zdecydujesz się wywołać awarię. Polecenie zapisze ci logi do pliku logi-awaria (możesz zmienić nazwę wedle uznania) – podaj tutaj ten plik, albo skopiuj jego zawartość na pastebin i podaj tutaj link.

journalctl --since "2020-04-29 11:15:00" > logi-awaria

Cześć, dzięki za odpowiedź. Wiem, że logi to podstawa i nawet próbowałem wyczytać problem już prędzej w journalnctl, ale niestety nic mi to nie przyniosło. Wywołałem “awarię” i przygotowałem logi wg własnego wzoru:
journalctl | grep ‘kwi 30 21:49’ > jrn4_30
mam nadzieję, że będą wystarczające:
https://pastebin.com/k7zEyYyx
Gdyby było za mało, udostępnię więcej logów oczywiście :slight_smile:

Logi, które podałeś obejmują tylko jedną minutę (godzina 21:49) i niestety nie pokazują co powoduje awarię. Może coś więcej będzie jak obejmiesz większy przedział czasu – np. 5 minut z awarią gdzieś w połowie.

Poszperałem trochę u siebie i doszedłem do wniosku, że usunięcie pliku plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc z ~/.config – tylko, że wtedy konieczne będzie ustawienie wszystkiego od nowa – tapeta, plasmoidy, panele i nie wiem co jeszcze. Trochę tego może być, zależy ile zmieniłeś w stosunku do domyślnych ustawień, bo do takich powinno się zresetować.

Jeszcze chodzi mi po głowie pomysł, że przeinstalowanie Plasmy może pomóc.

Może utworzyć nowego użytkownika (z poziomu terminala) i na jego ustawieniach to sprawdzić ?

No właśnie problem w tym, że trochę już spersonalizowałem do tej pory i szkoda by mi było na nowo to ustawiać, stąd myśl, że może uda się to po prostu jakoś naprawić. Niestety logi szersze nie mieszczą się na Pastebin (ograniczenie na rozmiar) więc udostępniam tak:

A tak teraz się zastanawiam, gdybym wziął ten plik z backupu i podmienił? Niestety ostatni mam sprzed dobrych kilku miesięcy.

  1. Jak pisał @xr7, stwórz nowego użytkownika i zobacz czy na nim dzieje się to samo. Jeśli tak oznacza to problem systemowy.
  2. Nie musisz wyrzucać pliku plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc z ~/.config. Możesz go przenieść w inne miejsce lub zmienić mu nazwę dodając np.: .bak. Przelogować się i jeśli problem występuje dalej wyrzycić nowo utworzony plik plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc i przywrócić stary.
1lajk

Wypróbuj to co pisze @aquila. Z logów niestety nadal nie wynika nic konkretnego – same logi informacyjne, żadnych błędów czy ostrzeżeń – więc to raczej ślepa uliczka.

Właśnie ja też nic nie widziałem w logach, ale myślałem, że za mało wiem. W każdym razie:

  1. Stworzenie nowego użytkownika nic nie zmieniło. Po zalogowaniu się na to konto, objawy dokładnie te same.
  2. Utworzenie nowego pliku plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc z ~/.config również nic nie zmieniło. Załączam nowo utworzony plik:
    https://pastebin.com/BjfzBWr5

Ma ktoś jakiś pomysł na ten problem?

Najlepiej by było uruchomić ustawienia pulpitu z konsoli, ale niestety nie znam i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego polecenia (o ile takowe istnieje) i zobaczyć jakie komunikaty daje i zareagować odpowiednio.

Drugi pomysł to przeinstalowanie plasma-workspace. Tylko że to może nic nie zmienić. A jeśli naprawi, to jest równoznaczne z rezygnacją z szukania przyczyny problemu.

Czyli reinstalacja to ostateczność. Ale fakt, z konsoli czasem odpalam programy, jak mam z którymś problem. Tylko właśnie, czy jest na to jakaś komenda?

Niestety nie wiem, czy jest na to komenda. W każdym razie mi się nie udało znaleźć. Jedyny trop jaki mam to fakt, że ustawienia pulpitu po uruchomieniu w monitorze systemowym widnieją jako ten sam proces co sam pulpit – stąd moje podejrzenie, że uruchomienie plasmashell z odpowiednim parametrem mogłoby zadziałać. Tylko nie mam pojęcia z jakim :frowning:

I uprzedzając, przez kcmshell5 się nie da, bo w Plasmie ustawienia pulpitu nie są w żaden sposób powiązane z ustawieniami systemowymi.

forum.manjaro.pl - polskie wsparcie Manjaro. Hostowane przez: