Najnowsza aktualizacja powoduje problem z Firefoxem. Podczas uruchamiania Firefox chce utworzyć nowy profil.
Jeśli chcecie zachować swoje ustawienia oraz zakładki należy z konsoli wykonać polecenie:
firefox --allow-downgrade
Najnowsza aktualizacja powoduje problem z Firefoxem. Podczas uruchamiania Firefox chce utworzyć nowy profil.
Jeśli chcecie zachować swoje ustawienia oraz zakładki należy z konsoli wykonać polecenie:
firefox --allow-downgrade
Problem powstały na styku Mozilla-Arch-Manjaro:
Since Firefox 67, there is a Downgrade Protection system that prevents you from loading profiles on older versions of Firefox.
$ firefox --allow-downgrade
Firefox 67’s Downgrade Protection prevents accidentally starting Firefox in a profile running a later version of Firefox. Depending on changes between the two versions, some files in a profile may not be downwards compatible. Adding this option bypasses Downgrade Protection.
Most likely firefox-70.0-0 was using a newer snapshot of firefox as Arch with 70.0-1 had.
Jest już aktualizacja Firefoxa, pewnie rozwiązująca ten problem.
Na to wygląda:
https://forum.manjaro.org/t/stable-update-2019-10-28-tbd/109096/54
https://forum.manjaro.org/t/stable-update-2019-10-28-tbd/109096/62
Podczepię się. Wprawdzie nie mam opisywanego błędu, za to mam coś takiego.
[aquilapl@mabox ~]$ pacman -Qs firefox
local/firefox 70.0-1.1
Standalone web browser from mozilla.org
local/firefox-i18n-pl 70.0-1
Polish language pack for Firefox
local/firefox 70.0-1.1
Standalone web browser from mozilla.org
local/firefox-i18n-en-us 70.0-1
English (US) language pack for Firefox
local/firefox-i18n-pl 70.0-1
Polish language pack for Firefox
U mnie to wygląda tak.
Ale widzę że wersję masz od 69.0build…
Spróbuj przeinstalować “language pack”.
@aquila, miałem coś takiego ze dwa razy (teraz po raz trzeci). W obu ta sama przyczyna - nieprawidłowy numer wersji wewnątrz language pack’a. Pomogła ręczna edycja w pliku
langpack-pl@firefox.mozilla.org.xpi / manifest.json
i reinstalacja. Tym razem postanowiłem wypróbować coś innego:
langpack-pl@firefox.mozilla.org.xpi
z pliku pakietu firefox-i18n-pl-70.0-1-any.pkg.tar.xz
;Nie wiem dlaczego: głupota, starość… alkohol? , ale oprócz pakietu językowego, miałem zainstalowany Polski Language Pack jako plugin. Po odinstalowaniu, wszystko wróciło do normy.
O tym nie pomyślałem, ciekawe. Bravo Ty!