Nie łączy WiFi na manjaro dla rapbrerry pi4

Witam serdecznie Panie i Panów z forum, jest to mój pierwszy post tutaj, ponieważ pierwszy raz mam styczność z dysrybucją linuxa “manjaro”. Piszę do was z prośbą o pomoc. Jestem posiadaczem mikrokomputera raspberry pi4. Zainstalowałem na nim Manjro przez aplikację “raspberry pi imager”. Problem polega na tym, że sieć WiFi nie chce się połączyć z routerem WiFi z telefonu poprzez hot spot. W komunikacie można przeczytać, że jest problem z vpn. Co dziwne, gdy jest połączony z routerem domowym działa idealnie. Wcześniej miałem system “raspbian” na którym nie było problemów z siecią. Chciałbym naprawić ten problem z waszą pomocą, bo bardzo mi się podoba ten system i to nie tylko ze względu na szatę graficzną czy prędkość działania. Pozdrawiam :slight_smile:

Skoro po bezpośrednim podłączeniu do routera działa, a komunikat mówi, że problem leży po stronie VPN to mamy winowajcę: VPN. Zrestartuj usługę, sprawdź jej logi oraz przejrzyj jej ustawienia.

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś napisać krok po kroku jak to zrobić? Gdyż nie miałem jak dotąd styczności z systemami linux i nie za bardzo odnajduję się w tych systemach, póki co :slight_smile:

Ja też nie wiem jak to zrobić. Nie podałeś żadnych informacji na temat tego VPNa – czy to OpenVPN, WireGuard czy może coś jeszcze innego. Ja za ciebie nie powiem, co to jest, domyślnie bowiem nie jest włączony żaden VPN – to jest coś, co sam uruchomiłeś.

System jest świeżo zainstalowany za pomocą “raspberry pi imager”. Przy pierwszym uruchomieniu pulpitu, miałem połączony domowy router WiFi znajomego i działało bez zarzutu. Następnie wróciłem do domu i chciałem połączyć z WiFi udostępnionym przez hot spot z telefonu to już łączyć nie chce. Pojawia się powiadomienie o zerwaniu połączenia, a gdy patrzyłem na wiadomości, to właśnie tam było opisane jako problemy z vpn. Pisałem już, że dopiero zaczynam swoją przygodę z linuxem i nie za bardzo się orientuję w jego środowisku dlatego też nic nie grzebałem w ustawieniach aby nie zepsuć jeszcze bardziej. Dlatego proszę o pomoc na Forum. Jeżeli kolega byłby tak miły i napisał “jak krowie na rowie” co mam zrobić, czego screeny wysłać itp. To byłbym bardzo wdzięczny.

To nie musi być koniecznie wina Manjaro czy Raspberry. Może w telefonie masz VPN włączonego albo zainstalowałeś kiedyś.

Próbowałem udostępniać z kilku. Użyłem Huawei y8, Samsung Galaxy a7 i Huawei p10 lite. Przy próbie połączenia z któregokolwiek hot spotu efekt był ten sam. Dziwi mnie to że z routera domowego działa normalnie, a jak zmienię kartę pamięci na tą z systemem raspbian to internet działa normalnie z każdego urządzenia.

W takim razie spróbujmy z innej strony. Jaka dokładnie jest treść komunikatu?

Witam. Zmieniłem kartę pamięci w raspberry na manjaro, żeby zrobić screena z komunikatem. I internet połączył się normalnie z hot spotem z telefonu. Dodam, że odkąd założyłem temat, to wyjąłem kartę pamięci z manjaro i korzystałem cały czas z raspbian. Teraz to już całkiem nie rozumiem, dlaczego wcześniej nie działało a teraz nagle działa. Dziękuję bardzo za pomoc, ale póki co tematu nie zamykam, bo problem może powrócić

Czy w międzyczasie była jakaś aktualizacja systemu? To może być jedno z wielu wyjaśnień, dlaczego wcześniej nie działało, a teraz działa.
A może zmieniałeś coś w telefonie.