GPG jak skutecznie zaktualizować bazę kluczy?

Zmiana serwera kluczy na hkps://keyserver.ubuntu.com pomogła rozwiązać pierwszy problem.

gpg --recv-keys --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com F4928C4DD24D4DF8
gpg: klucz F4928C4DD24D4DF8: klucz publiczny ,,Adam Reichold <adam.reichold@t-online.de>'' wczytano do zbioru
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 1
gpg:          dołączono do zbioru: 1

Pozostał jeszcze drugi problem, z aktualizacją bazy kluczy (o ile jest ona konieczna, gdy wszystko działa poprawnie).

Edit: 21:30

U mnie natomiast ciągle pojawia się tu błąd, co nasunęło mi pomysł, że być może domyślnie mam jakąś przestarzałą wersję serwera kluczy (inną niż u Ciebie), a to powoduje wszystkie pokazane komunikaty błędów.

Nie doszukałem się informacji, jaki powinien być domyślny serwer kluczy w Manjaro. Może ktoś wie?
Natomiast plik ~/.gnupg/gpg.conf wygląda u mnie tak:
keyserver hkp://pool.sks-keyservers.net
Znalazłem też w miarę aktualny post developera Manjaro - Yochanan z informacją, że on ma u siebie wpis:
keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com i taki sam serwer jest używany (choć przy innej okazji) przez Wiki Manjaro.

Zatem pytanie, czy mam u siebie też zmienić na keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com ?

Edit2:
Sprawdziłem w wirtualnym Manjaro 22 z .iso, że klucze są domyślnie pobierane z hkps://keyserver.ubuntu.com (choć ani w ~/.gnupg/gpg.conf ani w /etc/pacman.d/gnupg/gpg.conf nie znalazłem żadnego wpisu na temat adresu serwera kluczy).
Sprawdziłem także, że w ratunkowej, starej instalacji Manjaro 17, w /etc/pacman.d/gnupg/gpg.conf jest wpis: keyserver hkp://pool.sks-keyservers.net .
Zatem miałem zapewne stary wpis, z domyślnym serwerem kluczy, który od jakiegoś czasu nie działa i w czasie kolejnych aktualizacji nie został automatycznie zmieniony na serwer z Ubuntu.

Ustawienie keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com w pliku ~/.gnupg/gpg.conf rozwiązało kwestię domyślnego serwera kluczy.
Natomiast aktualizacja kluczy w Pacman w wersji rozszerzonej (ignorując roboczo komunikaty błędów GPG w komendzie mkdir -pv $HOME/.cache/pkg/ && sudo pacman -Syw archlinux-keyring manjaro-keyring --cachedir $HOME/.cache/pkg/ ) skutecznie załatwiła kwestię aktualizacji bazy kluczy.

2 polubienia